Na evropskom tržištu dvije trećine ribe proizvedene u BiH

Bez autora
May 18 2014

Bosna i Hercegovina je prošle godine proizvela 18 miliona komada ribe, od čega je na evropsko tržište izvezeno 12 miliona, izjavio je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić. Bojić je istakao da najveći problem za proizvođače predstavlja mala carinska kvota za izvoz ribe iz BiH u EU koja iznosi 60 tona pastrmke i 120 tona šarana, dodavši da zbog toga nisu konkurentni na evropskom tržištu. Proizvođači ribe u BiH pokazali su da imaju kvalitetan proizvod i da mogu odgovoriti svakom tržištu, ali ih ograničava sramotno mala kvota, rekao je Bojić novinarima prije održavanja radionice pod nazivom "Pristup tržištu EU i eko sertifikovanje za ribarstvo i proizvode akvakulture". Bojić je podsjetio da je Komora poslala dopis o ovim problemima Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čiji bi tim trebalo da pregovara sa EU, kako bi kvota bila potpuno ukinuta ili povećana, što je i primarni zahtjev proizvođača ribe iz BiH.

Na evropskom tržištu dvije trećine ribe proizvedene u BiHBosna i Hercegovina je prošle godine proizvela 18 miliona komada ribe, od čega je na evropsko tržište izvezeno 12 miliona, izjavio je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić...

Bojić je istakao da najveći problem za proizvođače predstavlja mala carinska kvota za izvoz ribe iz BiH u EU koja iznosi 60 tona pastrmke i 120 tona šarana, dodavši da zbog toga nisu konkurentni na evropskom tržištu.

- Proizvođači ribe u BiH pokazali su da imaju kvalitetan proizvod i da mogu odgovoriti svakom tržištu, ali ih ograničava sramotno mala kvota - rekao je Bojić novinarima prije održavanja radionice pod nazivom "Pristup tržištu EU i eko sertifikovanje za ribarstvo i proizvode akvakulture".

Bojić je podsjetio da je Komora poslala dopis o ovim problemima Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čiji bi tim trebalo da pregovara sa EU, kako bi kvota bila potpuno ukinuta ili povećana, što je i primarni zahtjev proizvođača ribe iz BiH.

Prema njegovim riječima, EU traži od BiH da oslobodi carine veliki broj proizvoda iz Unije kako bi napravila ustupak BiH u vezi sa izvozom ribe u EU.

Boris Tadić, predstavnik Švajcarskog programa za promociju uvoza u EU i Švajcarsku /SIPPO/, koji je zajedno sa Komorom organizovao današnju radionicu, rekao je da se ona sastoji iz tri dijela, a prvi dio posvećen je zahtjevima tržišta EU kada je riječ o uvozu ribe i ribljih proizvoda.

- Drugi dio radionice baviće se značajem eko oznaka i drugih sertifikata kada je riječ o uspješnom pozicioniranju ribe i ribljih proizvoda na tržiše EU, a treći dio radionice uslugama koje SIPPO pruža u ovoj oblasti - pojasnio je Tadić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik